Huisvesting

 

konijn1.jpgKonijnen zijn erg actieve dieren en hebben daarom toch een vrij groot hok nodig. Binnenhuiskonijntjes kunnen perfect in een kleinere kooi gehouden worden zolang ze maar enkele keren per dag hun benen kunnen strekken. (Let echter op: het blijven knagers en vnl. elektriciteitsdraden kunnen gevaarlijk zijn!) Het is zelfs mogelijk om een konijn zindelijk te maken zodat hij bij u in de kamer rond kan lopen en zijn behoefte op een daarvoor bestemde bak doet.


Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden, ook in de winter. Het is belangrijk als uw konijn buiten leeft dat het een droge en winddichte schuilplaats heeft met volop hooi of stro zodat het zich goed warm kan houden. Konijnen die gewend zijn om binnen te zitten kunnen niet zomaar buiten gezet worden in de winter. Hun vacht is dan onvoldoende dik om de koude aan te kunnen. Hetzelfde geldt voor konijnen die buiten zaten maar vanwege ziekte meer dan 1 week hebben binnen gezeten. Deze dieren kan men best eerst een 2 à 3-tal weken in een onverwarmde ruimte zetten (zoals bv. de garage) zodat hun lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen.


Vaak krijgen we ook de vraag wat nu het beste is voor een konijn: alleen of samen met een ander konijn in een hok? Het antwoord daarop is eenvoudig: samen! Konijnen zijn nl. echte groepsdieren. Het liefst hebben ze gezelschap van een ander konijn maar een cavia of ander knaagdier wordt soms evengoed aanvaard. Dan moeten er wel maatregelen genomen worden wat betreft de voeding. Cavia's en konijnen hebben nl. volledig andere voedingsbehoeften.
Twee mannelijke konijnen samen zetten is niet zo een goed idee. Vaak wordt er dan gevochten. Zelfs twee broertjes die het prima met elkaar lijken te kunnen vinden, gaan vechten eens ze in de puberteit komen. Met vrouwtjes zien we vaak hetzelfde eens de puberteit start. Het best kunnen daarom een rammelaar (mannelijk konijn) en een voedster (vrouwelijk konijn) samen worden gehouden. Dan moet 1 van de 2 natuurlijk wel geholpen worden, anders worden 2 konijntjes heel snel, veel konijntjes.

> Terug naar overzicht


Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Info

 

Naam: Dierenarts Michel Baets

Straat: Stenenmolenstraat 8

Gemeente: 9255 Opdorp

Tel: 052/34.23.19

GSM: 0475/62.44.32

 

E-mail: michel.baets@skynet.be               

 

 

MAATREGEL COVID-19 

DE PRAKTIJK BLIJFT OPEN

CONSULTATIE NA TELEFONISCHE AFSPRAAK