Konijnen als huisdier

  


konijn.jpgIn tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn konijnen geen knaagdieren, zoals ratten en cavia's, maar behoren ze tot de haasachtigen.

Een konijn bezit stifttanden, kleinere tanden die achter de snijtanden bovenaan staan.

 

   

Huisvesting

  

konijn1.jpgKonijnen zijn erg actieve dieren en hebben daarom toch een vrij groot hok nodig. Binnenhuiskonijntjes kunnen perfect in een kleinere kooi gehouden worden zolang ze maar enkele keren per dag hun benen kunnen strekken. (Let echter op: het blijven knagers en vnl. elektriciteitsdraden kunnen gevaarlijk zijn!) Het is zelfs mogelijk om een konijn zindelijk te maken zodat hij bij u in de kamer rond kan lopen en zijn behoefte op een daarvoor bestemde bak doet.

  

Anesthesie

  


konijn5.jpgKonijnen zijn gevoeliger voor anesthesie dan honden en katten. Dit is deels te verklaren doordat konijnen veel gevoeliger zijn voor bepaalde stresshormonen.

 

 

    

Voeding

  

konijn2.jpgKonijnen zijn herbivore dieren d.w.z. dat ze enkel plantaardig materiaal eten.

  

Het is belangrijk dat hun voeding voldoende vezels bevat voor het normaal afslijten van het gebit (konijnentanden groeien hun hele leven door) en de normale werking van hun maag-darmstelsel. We zien op de praktijk regelmatig konijntjes met problemen te wijten aan verkeerde voeding zoals erge gebitsproblemen, trommelzucht of darmverlamming.   

Steriliseren en castreren

  


konijn4.jpg
Het steriliseren of castreren van uw konijn heeft een aantal voordelen.

 

 

 

   

Vaccinatie

  

konijn3.jpgNet als katten en honden worden konijnen best jaarlijks gevaccineerd. Konijnen kunnen gevaccineerd worden vanaf ze 5 weken oud zijn en moeten daarna elk jaar opnieuw gevaccineerd worden.

 

 

   

Tandproblemen

  


konijn6.jpgZeer vaak zien wij gebitsproblemen bij konijnen. De tanden van een konijn groeien nl zijn hele leven door. Indien de tanden dus te weinig afslijten door bv. foutieve voeding, kunnen er snel grote problemen optreden.

 

 

  


Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Info

 

Naam: Dierenarts Michel Baets

Straat: Stenenmolenstraat 8

Gemeente: 9255 Opdorp

Tel: 052/34.23.19

GSM: 0475/62.44.32

 

E-mail: michel.baets@skynet.be               

 

 

MAATREGEL COVID-19 

DE PRAKTIJK BLIJFT OPEN

CONSULTATIE NA TELEFONISCHE AFSPRAAK