Voeding

 

konijn2.jpgKonijnen zijn herbivore dieren d.w.z. dat ze enkel plantaardig materiaal eten. Het is belangrijk dat hun voeding voldoende vezels bevat voor het normaal afslijten van het gebit (konijnentanden groeien hun hele leven door) en de normale werking van hun maag-darmstelsel. We zien op de praktijk regelmatig konijntjes met problemen te wijten aan verkeerde voeding zoals erge gebitsproblemen, trommelzucht of darmverlamming.

 

De hoofdvoeding van een konijn bestaat best uit hooi (of gras) van een goede kwaliteit, aangevuld met verse groene groenten (b.v. andijvie, witloof, loof van wortels, broccoli,…) en 1 of 2 soeplepels pellets per dag. Geeft u uw konijn teveel pellets dan zal hij zijn hooi laten staan en eerst de brokjes eten met als resultaat een tekort aan vezels in de voeding. Op de praktijk beschikken we over pellets die als groot voordeel hebben dat alle brokjes er hetzelfde uitzien en dezelfde voedingsstoffen bevatten. Zo kunnen konijnen niet enkel de zaden of brokjes eten die ze het lekkerst vinden zoals vaak bij commerciële diëten. Deze commerciële voedingen bevatten meestal ook teveel eiwitten, te weinig vezels en zorgen voor onvoldoende slijtage van het gebit.


Likstenen worden ook beter niet gegeven aan konijnen. Ze kunnen nier- en blaasstenen veroorzaken met plasproblemen tot gevolg.


Bij konijnen is het van belang dat de darmen continu in beweging blijven. Bij stilstand of ileus van de darmen (= darmverlamming) gaan niet alleen de slechte bacteriën overwoekeren, maar wordt het gas dat deze produceren ook niet meer afgevoerd. Konijnen zijn niet in staat te braken of te boeren zodat snel een gasbuik of trommelzucht ontstaat. Daarom nemen wij niet eten bij een konijn altijd zeer serieus! Het is zelfs zo dat een konijn dat al 12 uur of langer niet wil eten aanzien wordt als een spoedgeval en best zo snel mogelijk aangeboden wordt voor consultatie.

> Terug naar overzicht


Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Info

 

Naam: Dierenarts Michel Baets

Straat: Stenenmolenstraat 8

Gemeente: 9255 Opdorp

Tel: 052/34.23.19

GSM: 0475/62.44.32

 

E-mail: michel.baets@skynet.be               

 

 

MAATREGEL COVID-19 

DE PRAKTIJK BLIJFT OPEN

CONSULTATIE NA TELEFONISCHE AFSPRAAK